Het verslavende effect van suiker
maximaal zintuigelijk genot
Omdat mijn zoon al jaren leed aan heftige oorontstekingen waartegen antibiotica niet hielp, besloot ik op een dag, na veel zelfstudie, om de toegevoegde suikers uit ons dieet te schrappen. Dat was natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want als je etiketten leest, weet je dat echt overal suiker in zit. En dat is niet voor niks, want producten met de juiste combinatie van suiker, vet en zout worden graag gegeten. De schrijver van het boek ‘zout, suiker, vet, hoe de voedselindustrie ons in zijn greep houdt’ noemt deze combinatie het ‘bliss point’, oftewel het punt waarop we maximaal zintuigelijk genot ervaren. Geen wonder dat producten met toegevoegde suikers zo verslavend zijn. Er wordt bewust naar toe gewerkt om ze zo verslavend mogelijk te maken, zodat we er zo veel mogelijk van eten.
Type-3 diabetes, oftewel Alzheimer
De ziekte van Alzheimer wordt ook wel type 3 diabetes genoemd; er is sprake van insulinetekort en -resistentie in de hersenen. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de cellen glucose uit het bloed kunnen opnemen als energiebron. Genuttigde koolhydraten (waaronder suiker, in de vorm van een wit broodje kaas of een gevulde koek) worden in het lichaam omgezet in glucose, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Insuline zorgt ervoor dat glucose de cellen kan binnendringen waar het gebruikt wordt als energiebron. Het teveel aan energie wordt in de lever als glycogeen (energie) of als vet opgeslagen, of elders in het lichaam als vet afgezet voor later gebruik (Malhotra & O’Neill, 2017). Insulineresistentie ontstaat als cellen door een constant hoge bloedsuikerwaarde resistent worden tegen het effect van insuline.
De relatie tussen suiker en Alzheimer
Een essentieel onderdeel van het anti-Alzheimer dieet is de reductie van suiker. At men vroeger onbewerkte koolhydraten met een laag-glycemische index (waarvan de suikers vertraagd worden afgegeven aan het bloed), tegenwoordig bestaat een gemiddeld dieet uit voornamelijk snel verteerbare hoog-glycemische koolhydraten, die via ontstekingsreacties in het lichaam in verband worden gebracht met het ontstaan van de ziekte van Alzheimer (Middelberg, 2014). Het nuttigen van grote hoeveelheden suiker leidt bovendien tot de aanmaak van toxische AGE’s (een aan een eiwit gekoppelde suikergroep) en recente studies wijzen uit dat een hoog niveau aan AGE’s is gerelateerd aan aftakeling in de hersenen (Spauwen, et al., 2015).
afkicken van de suiker
Het mooie is, dat als je een tijdje weinig suikers eet, de behoefte eraan ook afneemt. Ja, dat duurt een tijdje en als je dan bezwijkt, kun je weer opnieuw beginnen met afkicken. Maar sinds ik vrijwel geen suiker meer toevoeg aan mijn maaltijden, heb ik bijna nooit meer ‘honger’ of ‘trek’, hoewel ik wel graag en best veel eet. Maar ik kies voor verse producten, liefst uit de regio en in ieder geval van het seizoen. En als ik iets wil zoeten (wat ik steeds minder doe, want ik vind het al snel zoet genoeg), gebruik ik onbewerkte honing (van die dikke, troebele honing). Ik heb daardoor veel minder last van energiedips en een scherper geheugen.
Recept bananen-haver koeken
En als ik iets lekkers wil eten, blijft er genoeg over hoor! Ik maak regelmatig een voorraadje bananen-noten-rozijnen-haver koeken, die in de vriezer bewaar. Super lekker én gezond, door de ‘trage’ koolhydraten.
Meng 2 geprakte bananen met 2 kopjes (ca 100 gram) havervlokken, een handje (wal)noten en een handje geweekte rozijnen. In de blender kan ook maar dan wordt de structuur wat dunner. Doponeer in hoopjes op een bakplaat (bedekt met bakpapier) en laat 15-20 minuten bij 180 graden in de oven garen (recept van Francescakookt.nl).
Liever luisteren?
Als je klikt op de link of de QR code scant, kom je bij mijn mini-podcast, waarin ik uitleg wat ik in het dagelijkse leven doe en waarom. Deze podcast is onderdeel van de reeks luisterverhalen van de Westfriese Tafel, die daarmee het Westfriese product en de regio promoot en de gepassioneerde telers een podium geeft.