Blogs

Ik schrijf regelmatig over de relatie tussen voeding,  gezondheid en welzijn. Ik probeer zelf veel uit en geef praktische tips en adviezen in mijn blogs.   

Het verslavende effect van suiker

Als je etiketten leest, weet je dat echt overal suiker in zit. En dat is niet voor niks, want producten met de juiste combinatie van suiker, vet en zout worden graag gegeten. Geen wonder dat producten met toegevoegde suikers zo verslavend zijn. Er wordt bewust naar toe gewerkt om ze zo verslavend mogelijk te maken, zodat we er zo veel mogelijk van eten. Maar overmatige suikerconsumptie is slecht voor onze gezondheid én kan het risico op ziektes als Alzheimer vergroten.

Lees verder »

Training Aan De Eettafel

Training van zorgpersoneel heeft een positief effect op het aantal ondervoede ouderen in zorginstellingen, volgens Meeuwsen et al. (2019). En dan hebben we het niet alleen over ouderen die een te laag lichaamsgewicht hebben, maar ook over ouderen die dagelijks voldoende calorieën binnen krijgen, maar te weinig waardevolle voedingsstoffen. En dat laatste komt helaas veel te vaak voor. Het gemiddelde voedingspatroon van ouderen in zorginstellingen bestaat uit veel koolhydraten (suikers) uit brood, tussendoortjes en aardappels, en veel te weinig groenten.

Lees verder »

Lock down of cocoonen?

Nu er weer enkele weken aan de lock down zijn geplakt en het terrasje in de zon nog niet in zicht is, heb ik de balans opgemaakt van het effect dat het Covid-19 virus heeft op mijn persoonlijke leven. Let wel, ik realiseer me heel goed dat mijn leven er niet zo uit ziet als dat van vele anderen en ik zie ook de negatieve effecten van de lock down op de economie en het sociale leven, maar ik kan helaas niet de hele wereld veranderen en heb mezelf daarom aangeleerd en anders in te gaan staan. En dat levert me zoveel op, dat ik het graag deel, misschien heb jij er ook iets aan.

Lees verder »

Liever luisteren?

Als je klikt op de link of de QR code scant, kom je bij mijn mini-podcast, waarin ik uitleg wat ik in het dagelijkse leven doe en waarom. Deze podcast is onderdeel van de reeks luisterverhalen van de Westfriese Tafel, die daarmee het Westfriese product en de regio promoot en de gepassioneerde telers een podium geeft.