Lock down of cocoonen?

Nu er weer enkele weken aan de lock down zijn geplakt en het terrasje in de zon nog niet in zicht is, heb ik de balans opgemaakt van het effect dat het Covid-19 virus heeft op mijn persoonlijke leven. Let wel, ik realiseer me heel goed dat mijn leven er niet zo uit ziet als dat van vele anderen en ik zie ook de negatieve effecten van de lock down op de economie en het sociale leven, maar ik kan helaas niet de hele wereld veranderen en heb mezelf daarom aangeleerd en anders in te gaan staan. En dat levert me zoveel op, dat ik het graag deel, misschien heb jij er ook iets aan.    

Voeding- en leefstijladvies

In januari 2020 heb ik mijn eigen bedrijf opgestart, waarbinnen ik actief ben op het gebied van voedingsadvies in zorginstellingen en leefstijladvies aan particulieren om Alzheimer te voorkomen en terug te dringen. Achteraf niet echt het ultieme moment want Covid-19 maakte in maart meteen aan einde aan de projecten in zorginstellingen en persoonlijk contact met ouderen werd ook bepaald niet geadviseerd.

Samen internetten

Zakelijk werd er dus flink op de rem getrapt en de toch al wat schaarste inkomstenstroom droogde snel op. Daar kwam bij dat de kinderen thuis les kregen via een gammele internetverbinding en met drie of vier personen tegelijk van het internet gebruik maken bleek geen optie. Het zakelijk zoomen leverde regelmatig een, meestal niet al te aantrekkelijk stilstaand beeld op en de communicatie verliep met horten en stoten. 

Dure hobby

Het werk op het agrarische bedrijf loopt natuurlijk gewoon door, maar de prijzen zijn vanwege het uitvallen van de afzetmarkt (horeca en evenementen) niet veelbelovend. Wel werk, weinig inkomen dus. Kortom: we hebben nu allebei een dure hobby. Maar de positieve kant is dat we er wel alle tijd en ruimte voor hebben. We wonen ver weg van alles en iedereen op een boerderij, waar veel mogelijk is. Ik heb me dan ook nooit opgesloten gevoeld of beperkt in mijn vrijheid. Sterker nog, ik ben langzaam maar zeker het leven in een bubbel gaan waarderen.

Lekker slapen

Het heeft even geduurd, om precies te zijn acht maanden, maar ik ben inmiddels gewend aan onze nieuwe leefstijl. We hebben ieder onze eigen ruimte in huis, waar we kunnen werken, ontspannen en zelfs sporten. Ik wandel drie keer in de week met vriendinnen of met individuele gezinsleden, wat veel energie, vitamine D en prachtige gesprekken oplevert. Ik slaap op die dagen ook fantastisch. Ik heb eindelijk een ritme ontdekt waarbinnen ik genoeg (en vooral niet te veel) slaap en uitgerust wakker wordt. Dankzij de thuislessen is dat op een acceptabel tijdstip en niet midden in de nacht, ook al lijkt het daar wel op, als ik de gordijnen ’s morgens open trek.

Alzheimer-proof voedsel

We eten super gezond, vooral verse groenten. Ik volg nu een half jaar een preventief anti- Alzheimer voedingspatroon en daar wordt ik heel blij van. Ik heb veel meer energie, mijn hersenen werken beter (ik ben bijna nooit meer mijn sleutels kwijt) en mijn huid voelt zacht aan, zonder dat ik er iets op smeer. Het is niet eenvoudig om een nieuw eetpatroon aan te leren, maar het is absoluut de moeite waard. En extra leuk, nu ik de tijd heb om mijn groenten zelf te halen bij verschillende agrarische bedrijven in de regio en uitgebreid te koken. Van het eten maken we dan ook een quality moment. Even bij elkaar, genieten van de maaltijd en de verhalen van de verschillende gezinsleden. En als we weinig te vertellen hebben, omdat we wat minder spannende dingen mee maken op onze eigen kamer, pakken we de Pickwick thee vragen of “Vertellis” erbij.

Niet normaal

Ik ben inmiddels zo gewend aan mijn nieuwe leefstijl, dat ik er een beetje tegen op zie om straks weer terug te gaan naar het oude normaal met overvolle agenda’s, ongewenste prikkels, vroeg opstaan, binnen zitten, hoge verwachtingen, strakke deadlines en snelle maaltijden. Ik vraag me af of ik mijn eigen leefstijl kan volhouden in die setting. Dus voorlopig geniet ik er nog maar even van. Nog drie weken verplicht cocoonen, dan klinkt toch heel anders dan drie weken in lockdown?

Liever luisteren?

Als je klikt op de link of de QR code scant, kom je bij mijn mini-podcast, waarin ik uitleg wat ik in het dagelijkse leven doe en waarom. Deze podcast is onderdeel van de reeks luisterverhalen van de Westfriese Tafel, die daarmee het Westfriese product en de regio promoot en de gepassioneerde telers een podium geeft.  

Wil je ook van lockdown naar cocoonen, of wil je je voedingspatroon Alzheimer-proof maken?

Twitter
LinkedIn
Facebook